Атанас Атанасов, „БСП за България“: Мобилна аптека, добре организирано здравеопазване и регулиране на брането на гъби и билки като поминък са част от проблемите на хората в Котелско. Ще работя за тях!

Атанас Атанасов, „БСП за България“: Мобилна аптека, добре организирано здравеопазване и регулиране на брането на гъби и билки като поминък са част от проблемите на хората в Котелско. Ще работя за тях!

Атанас Янчев Атанасов e родом от гр. Котел. Възпитаник на ГПЗЕ “Захарий Стоянов“ , завършил e ВТУ „Св.Св Кирил и Методий“ със специалност „Политология”.

Женен, с едно дете.

В момента e член на УС на акционерно дружество, а преди това e бил временно изпълняващ длъжността заместник-кмет на Община Котел и мениджър във финансова институция. Занимава се със семеен бизнес в сферата на туризма.

 

– Г-н Атанасов, защо приехте предизвикателството да сте част от листата на „БСП за България”?

– Още през 2021 г. бях поканен да бъда част от листата на БСП от Деян Дечев и Атанас Зафиров. Дори за момент не се поколебах да приема предизвикателството, понеже политиката е това, което съм изучавал в университета и е единственият начин да се решават законно проблемите на хората. Но политиката за голяма част от моето поколение е и нещо далечно и искам с участието си да докажа, че гласът на младите е изключително важен и може да се чуе.

В частност, бях много приятно изненадан как в БСП всяко едно мнение е важно и се зачита, независимо от йерархичната структура, към която принадлежи човек.

Като семеен и баща на 3 годишно момиченце, знам колко е трудно за всеки родител отглеждането на дете в тези тежки финансови и икономически времена. Всяко младо домакинство е затруднено в някаква степен, да не говорим за нашите родители, пенсионери.

В БСП виждам възможност за промяна и по-голяма социална справедливост, нормално съществуване, достойно заплащане на труда и достойни старини за хората, дали толкова много на страната. Мисля, че не само аз, а и всеки разумен човек би подкрепил идеите за безплатни детски градини, което вече е факт, по-високи доходи – в известна степен се случи, по-високи пенсии за възрастните хора, безплатни учебници от 1 до 12 клас и помощ от 300 лева на всяко дете от 1 до 4 клас, по-високи компенсации за майчинство, данъчно облекчение от 600 лева на дете за работещи родители, повишение на минималната работна заплата, компенсациите за ел. енергия за бизнеса-акценти в социалната политика на БСП, която определям като силна и обърната към хората.

 

– Заговорихте за младите в политиката. Какво е тяхното място?

– Въпреки, че младите хора искат промяна, реално все още не изпитват нужда да се потопят в полето на политиката. Аз като гражданин и човек, искащ просперираща държава и желаещ достойно и спокойно съществуване на всеки човек, твърдо съм убеден, че всеки един от нас трябва да се вълнува и да има позиция. Само така държавата може да се промени. Но това, което виждам е апатия, особено от страна на моите връстници, и това не е никак добре. Често влизам в полемики с тях и в повечето случаи стигаме до извода, че за да има промяна, трябва, както се шегуваме „нова смяна“ в лицето на нас, младите.

В община Котел, в град Котел, където всички се познаваме, политиката за младите хора (които са изключителен дефицит) е табу и тема за разговори само по време на избори. Наблюдава се примирение, че всичко е обречено, което не е така. Твърдя убедено, че шанс за по-хубави времена има и няма да спирам да го повтарям, защото борбата за по-добър живот е движеща сила за мен.

По време на срещите си по места и разговорите с хората, усещам вече едно разчупване, макар и слабо, у тях се долавя вяра, че предстои по-добро бъдеще за всички нас. Но БСП е партия, която не дели хората на млади и стари, а съчетава опит и ентусиазъм за по-добър живот тук, в България, и аз работя за каузата повече хора да разберат това.

 

– Каква избирателна активност очаквате в Котел?

– Като политолог по образование, за мен най-важното е вотът да бъде честен, демократичен и всеки да има правото да реши за кого да даде подкрепата си. Много се надявам порочните практики от миналото да не се повторят.

Като представител на община Котел, зная проблемите на хората там. Основен поминък за по-голяма част от населението е събирането на гъби, трюфели и билки. Трудностите в този нерегулиран сектор са многобройни и получавам множество сигнали от хората, препитаващи се с това. Мога категорично да заявя, че ще направя всичко по силите си техният глас да бъде чут в парламента, независимо колко депутати има БСП в бъдещото управление.

Положението в малка община като Котел в сектор „Здравеопазване“ е меко казано трагично. Липсата на медицински кадри се усеща осезаемо, заради отдалечеността на много от малките населени места от областния център. Друг основен проблем в този сектор е липсата на добре развита аптечна мрежа, което затруднява изключително много хората в селата и те са принудени да пътуват до общинския или областния център, за да се снабдят с животоподдържащи медикаменти. Моята лична борба ще бъде свързана с идеята за „мобилна аптека“, която да обслужва региона и да доставя важните лекарства до най-отдалечените населени места.

В последното народно събрание „БСП за България“ беше основна движеща сила за по-голяма социална солидарност и се надявам всеки един гражданин, поне в малка степен да е усетил разлика, след краткото управление, в което участвахме. Нашето обещание е, че ще продължим линията, която следвахме – към по-социална, по-справедлива и просперираща България.

Затова призовавам на 2-ри април гласувайте с бюлетина номер 1 и преференция 112.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

Източник: Радио Сливен Нет

Author: ganmwsiw

Comments are disabled.