Георги Свиленски: Да запазим БДЖ да съществуват и да бъдат български

Георги Свиленски: Да запазим БДЖ да съществуват и да бъдат български

От 30 години в БДЖ чакат новите влакове, няма да допуснем да им бъдат отнети

„Да запазим БДЖ – да ги запазим да бъдат български, да ги запазим да бъдат държавни и да ги запазим да бъдат железници.“ С такъв призив се обърна водачът на листата на „БСП за България“ в 24 МИР София и председател на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в 48-ото Народно събрание Георги Свиленски на кръгла кръгла маса, посветена на състоянието на българските железници и политиката за тяхното развитие. БСП беше представена и от експерта Гергана Алексова.

„Винаги сме отстоявали това, че БДЖ трябва да бъдат стабилизирани. Досега се даваше приоритет на автомобилния транспорт, крайно време е държавата да си влезе във функциите по отношение на железниците“, категоричен бе Свиленски, който припомни, че в парламентарната транспортна комисия БСП е подкрепила да се приеме решение, с което да се задължи правителство да не провежда процедура за обществената услуга, а директно да я възложи на БДЖ, както и закупените влакове да отидат за държавните железници, но това предложение не е събрало нужната подкрепа.

„Защото хората в БДЖ 30 години чакат нови влакове, 30 години работят при ужасни условия, за да ги вземат новите влакове някакви други железници. Това от БСП няма да го позволим“, подчерта социалистът.

По отношение на условията на труд и заплащането, Георги Свиленски коментира, че БСП 42 пъти е предлагала повишение на минималната работна заплата, което касае заплатите на всички работници в железници. „Едва на 42-ия път, в последния ден на Народното събрание, ни подкрепиха, защото идваха избори, само че увеличението да е от 2024 г. Това, което ви гарантирам – ще предложим още от 1 юли минималната работна заплата да бъде определяна по европейската директива – да е 50% от средната заплата. В момента това е около 1000 лв.“, посочи той.

По време на разговора Свиленски се обяви за приоритетно завършване на всички инфраструктурни проекти, но подчерта, че да се случи това, е нужно да има парламент и редовно правителство.

„Призивът ми към политическите партии е малко да загърбят тяснопартийните си интереси и да помислят малко повече за България и за това, че трябва да има правителство. Всички заедно трябва да спрем целенасоченото унищожаване на този сектор. По тази тема не трябва да има партийни разделителни линии“, каза още той.

Author: ganmwsiw

Comments are disabled.