Инж. Стефан Щилиянов: Постигнатото от БСП не може да се нарече „политически балон“

Инж. Стефан Щилиянов: Постигнатото от БСП не може да се нарече „политически балон“

Както вече съобщихме, водачът на социалистите в 21-ви Сливенски многомандатен избирателен район Деян Дечев представи пред журналисти листата с кандидати за народни представители на Коалиция „ БСП за България“ за предстоящите парламентарни избори на 2-ри април и приоритетите от Платформата им. Листата е дванайсетчленна с познати имена в област Сливен. Едно от тях е на инж. Стефан Щилиянов, който е на шесто място в листата. В нашето интервю все пак ще Ви припомним кой е той и ще се опитаме накратко да Ви запознаем с актуални проблеми.

Кой е все пак инж. Стефан Щилиянов?

Инж. Стефан Щилиянов е роден през1980г. в град Сливен. По образование е машинен инженер – магистър по машиностроителна техника и технологии от Технически университет и магистър по компютърна бизнес информатика. Общински съветник. Член на БСП. Управител на „Напоителни системи“ – клон Средна Тунджа. Обича да спортува. Семеен с две деца.

Въпрос: Инж. Щилиянов, от кога сте активен политически деец в БСП-Сливен и от коя дата симпатизант и защо?

Инж. Стефан Щилиянов: През 2003 г. започна моето членство в младежката организация на Българска социалистическа партия.  През 2011 г. бях избран за председател на младежката организация на БСП и така до 2016 г. От 2015 г. до ден днешен съм общински съветник в местния парламент на Сливен. Приех предложението да стана част от БСП ,защото това е партията, която  води най-социалната политика. Социалната политика е от изключително значение за една страна. Тя е пряко свързана с развитието на държавата и показва най-добре капацитета на управлението . В България в групата на бедните, т.е хората, които живеят под жизнения и социален минимум са възрастните хора, безработни, ниско платени работници. БСП провежда политики, които в положителен аспект, засягат всяка една прослойка от обществото. Затова вече 20 години съм част от Българска социалистическа партия.

Въпрос: Защо сте в листата на Коалиция „БСП за България“ ? Избройте основните социални политики, които са леви, на БСП и напълно реализуеми, а не политически „балони“.

Инж. Стефан Щилиянов: Няколко пъти назад в годините съм бил номиниран за кандидат за народен представител ,но съм си давал отвод . За пръв път влязох в листата за депутати през октомври 2022 г. Това ми е второто участие в надпреварата за 49 – я парламент. Приех да се кандидатирам ,защото моят мироглед съвпада с  този на водената от БСП политика. Въпреки краткия живот на 48 –то народно събрание, БСП успя да реализира голяма част от планираната програма ,а именно безплатни детски градини; безплатни учебници за учениците от 1-ви до 12-ти клас;  300 лв. еднократна помощ за ученици до четвърти клас и още много други, за които достатъчно се даде гласност. Всичко постигнато вече се усеща от българските граждани и няма как да се нарече политически ”балони”.

Въпрос: Инж. Щилиянов, има нещо, за което не мога да не Ви попитам, откакто оглавихте „Напоителни системи“ тук, в Сливен. Като  директор на „Напоителни системи“-клон Средна Тунджа, трябва да Ви задам няколко въпроса. Може ли?

Инж. Стефан Щилиянов: Да, разбира се.

Въпрос: Има ли безплатна вода? Реалистични ли са предложения на политици „поливната вода да бъде безплатна за земеделските производители“ и моля, аргументирайте се защо да или защо не?

Инж. Стефан Щилиянов: Въпросът е доста резонен ,като се има предвид всичко ,което се коментира в последните дни от някои политически лидери. Преди няколко дни в нашия град г-жа Мая Манолова сподели ,че кубик вода е 15 лева. Това не е вярно, кубик вода е 0,20 стотинки, а такса декар е 15,54 лева. Към този момент безплатна вода няма. Но да не забравяме ,че „Напоителни системи“ е търговско дружество и една част от приходите е от доставката на вода за напояване. Ако се вземе решение водата да бъде безплатна за земеделците, дружеството няма да може да се издържа без помощта на държавата.

Въпрос: Има ли проблеми в „Напоителни системи“ и какви са те и от кога?

Инж. Стефан Щилиянов: Проблемите в държавното дружество са много. Ако започна да ги изброявам ,сигурно интервюто трябва да продължи с часове. Но ще Ви акцентирам върху няколко. Най-големият проблем през последните 30 години е разрушаването на много хидромилиоративни съоръжения, които са били изградени до 1989 г., а това са канали, тръбопроводи, помпени станции. В окаяно състояние е сградният фонд на дружеството. Автопаркът също е на  ръба на оцеляване. Но аз съм оптимист, че ще дойде време, когато държавата ще се намеси и дружеството ще придобие облика, който трябва да притежава.

Коалиция „БСП за България“ се явява на изборите на 2 април за 49 НС под номер 1, а инж. Стефан Щилиянов в сливенската листа е с преференция 106 в интегралната бюлетина.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

Източник: Наблюдател

Author: ganmwsiw

Comments are disabled.