Солидарност или политика е борбата с корона кризата

Солидарност или политика е борбата с корона кризата

#РазумнитеРешения

Като лекар се чувствам длъжна да споделя отношението и разбирането си за въведените от  днес зелени сертификати от служебното правителство. Защото въпросите пред нас като общество  за справянето с корона кризата нямат еднозначен отговор и трудностите вместо да ни обединяват се оказа, че отново  ни разединяват.

Решението беше взето в ситуация  на най-ниския процент ваксинирани в България, в сравнение с останалите страни от ЕС, най-високия процент заразени и починали и най-леките действащи противоепидемични мерки, на фона на процентите на заразените и починалите.

Решение, което не беше прието еднозначно в обществото ни. Несъгласните с въвеждането на зелените сертификати изразяват несъгласието си по няколко различни начина. Най-силната изява са протестите, друга част  заявяват  открито оттеглянето на подкрепата си към служебното правителство и президента Радев, трета част изразяват недоволството си и критикуват въвеждането на зелените сертификати. Нека се опитаме да разсъждаваме, какви са алтернативите ни като общество да се борим с корона кризата, за намаляване на  заразените, а от там и на починалите.

  • Първата алтернатива най-ясно е изразявана от доц. Мангъров. Да не правим нищо, да оставим всичко да се развива неуправлявано, да чакаме боледуващите от корона вируса и ваксинираните да станат над 80 % и да се надяваме кризата да отшуми. Да приемем стоически факта, че 2 % от заразилите се с корона вирус ще починат.
  • Другата алтернатива на фона на малкия процент ваксинирани е да се въведе задължителна ваксинация за определени или всички държавни служители /както го направиха редица страни/, а при заразени над 500 човека на 100 х население, да се обяви  пълно затваряне за по две седмици, до намаляване броя на заразените.
  • Третата алтернатива е тази която се прилага в момента, изразител на която е мин. на здравеопазването. Създаване на условия за ваксинация на всеки желаещ, ясни критерии над колко заразени на 100 х. човека какви мерки се прилагат, включително и за училищата и въвеждането на зелени сертификати за посещения на кафенета, ресторанти, магазини извън хранителните и аптеките. Мерки, които се приеха в редица страни. Всеки от нас като гражданин на България и най- вече отговорните политически лидери, трябва да си отговорят на въпроса, кой от тези три варианта смятат за правилен.  Да изберем него и да се борим с корона вируса чрез него, независимо от професионалните ни ангажименти и политически пристрастия.

Като лекар смятам, че решението на служебното правителство е балансирано и правилно  като избра варианта за различни по сила мерки в зависимост от заболелите на 100 х човека и въвеждането на зелените сертификати след като заразените във всички части на България станаха над 500 човека на сто хиляди.

Но има няколко слабости които можеше да бъдат избегнати и които с основание предизвикват обществено недоволство.

  • Първата слабост е, че решението трябваше да се вземе много по-рано и да има поне две седмици период на подготовка за изпълнението му. Това е най-голяма слабост.
  • Втората слабост е че въпреки че се каза, че се взема от специалисти, вземането на решението остана на тъмно.Никой специалист и авторитет не застава с лицето си като участник във вземането на решението за зелените сертификати и не обясни защо се взема точно такова решение.
  • Третата слабост е,че в България вече сме три години в ситуация на борба с корона вируса,и още  не сме излъчили авторитети, на които обществото да вярва. Които да участват и да са водещи във вземането на решенията за борба с корона вируса, които обясняват на обществото нуждата от съответните решения.

На фона на кризите, които ни съпътстват като демографска, енергийната,  политическата, факта ,че и предизвикателствата пред справянето с корона вируса не намираме сили да се обединим за справянето с това предизвикателство  е  най -малкото тъжен и симптоматичен за обществото ни. Тъжен е, защото не се задейства в обществото ни солидарността дори  и пред алтернативата на страданието от болестта на тежко заболелите, пред алтернативата на претоварените болници и изнемогващи медици.

Моля се на предстоящите избори на 14.11.2021 година мъдростта на народа ни да изведе на предни позиции политически лидери, с които да преодолеем връхлетелите ни  ковид 19, енергийна и политическа криза.

#БСПзаБългария-#номер33

Д-р Събина Петканска-Вълева -#номер102

Author: ganmwsiw

Comments are disabled.