Стартира Конференцията на БСП – Сливен за народни представители

Стартира Конференцията на БСП – Сливен за народни представители

За разлика от други години, в които БСП се подготвя за избори, от началото на януари, този път, сливенските социалисти стартираха кампанията си с цикъл от неприсъствени събрания, на които всеки партиен член може да номинира кандидат за депутат за предстоящите парламентарните избори на 4 април. Това се наложи заради противоепидемичните мерки. Неприсъствена ще бъде и общинската конференция, на която се очаква да бъдат обявени и окончателно одобрените кандидати за народни представители. Тя започва от днес и ще продължи три дни(28,29 и 30 януари). След приключване на всички конференции в областта, листата на БСП за Сливенски избирателен район ще бъде подредена от Областния съвет на БСП при тайно гласуване, след което ще бъде утвърдена окончателно от Националния съвет на БСП.

Как точно обаче се проведоха събранията на партийните организации в неприсъствен формат и как точно ще се проведе и общинската конференция, това малко или много не ограничава ли правата на партийните членове, заради липсата на трибуна за отстояване на позиция, кои имена остават за гласуване на конференцията, говори общинският лидер на партията в Сливен Атанас Делибалтов:

„Всички председатели на основни партийни организации по места бяха натоварени с ангажимент да се допитат до членовете на БСП, а те от своя страна да дадат предложения за кандидати за народни представители. Всяка основна организация има минимум петима членове. Всички предложения и окончателни решения се удостоверяват в нарочен протокол.“

По отношение на неприсъствената общинска конференция той сподели, че през следващите три дни в централата на БСП – Сливен делегатите на конференцията ще имат възможност да гласуват в удобно за тях време. На място ще им бъдат предоставени в хартиен вариант всички документи, които конференцията като орган има правомощия да приеме и утвърди. В това число са „Анализ на обществено-политическата обстановка“, подготвен от общинския председател; Отчетите за дейността на двамата народни представители от ПГ на БСП за България – Таско Ерменков и Кольо Милев, избрани от Сливенски избирателен район, както и Проект на предизборната платформа на БСП за предстоящите парламентарни избори. Делегатите ще имат възможност да се запознаят с тези документи и съответно да гласуват дали ги приемат. Като последна точка в дневния ред на конференцията е предвидено утвърждаване на предложенията за издигане на кандидати за народни представители.

„На 17 януари изтече срокът, до който основните партийни организации можеха да направят своите предложения. Общо бяха номинирани малко над 40 членове на БСП и различни изявени личности в страната и областта. Комисията по предложенията се свърза с всеки един от тях. Някои си направиха отвод. 18 от номинираните потвърдиха желанието си за участие в предстоящите парламентарни избори и следва да бъдат гласувани на предстоящата конференция за продължаването им в процедурата по издигането им като кандидати за народни представители“, поясни общинският председател на БСП.

Пет от имената са на личности, които са познати на национално ниво, стана ясно от думите му.

„Това са Корнелия Нинова, Кристиан Вигенин, Костадин Паскалев, Крум Зарков и проф. Иво Христов. Останалите 13 имена са на по-разпознаваеми личности в област Сливен – Антония Шейредова, Васил Стоянов, Деян Дечев, Евгени Митев, Кольо Милев, Мариета Петкова, Минчо Афузов, Николай Недев, Пепа Беева, Събина Петканска-Вълева, Стефка Шевкенова-Пашова, Таско Ерменков и Янко Янков.”, съобщи Делибалтов

Друго по-специфично в провеждането на общинската конференция тази година е, че делегатите, които нямат възможност или по друга причина няма да успеят да гласуват с лично полагане на подпис и имат техническа възможност, могат да се включат в конференцията по електронен път.

„Както знаете, открит партиен живот, по традиция, има само в БСП. Подобна форма на неприсъствено провеждане на общинска конференция ни се случва за първи път. Заради наложените противоепидемични мерки, следствие разпространението на Ковид-19, много права на гражданите бяха ограничени. От това най-много пострадаха хората и различните икономически сектори, които пряко бяха засегнати от наложените мерки. Освен това общественият живот, в това число почти всички форми на събрания и конференции, продължават да бъдат ограничени. Това наложи прилагане на алтернативни способи за вземане на решения и организация на партийния ни живот. Стараем се да спазваме всички изисквания и едновременно с това да спазим правилата си при обсъждане на предизборната платформа и издигането на кандидати за публични длъжности.”, добави още той.

Наблюдател

Author: ganmwsiw

Comments are disabled.