Атанас Атанасов проведе среща с търсачи на трюфели, берачи на гъби и билки в Котел

Атанас Атанасов проведе среща с търсачи на трюфели, берачи на гъби и билки в Котел

В община Котел голяма част от населението се изхранват със сезонна работа – търсене на трюфели, бране на гъби и билки. Днес среща с хора от бранша проведе кандидатът за народен представител под номер 112 от листата на Коалиция „БСП за България“ Атанас Атанасов.
„Днес обсъдих с търсачите на трюфели и гъби проблемите в сектора, както и пречките пред тях с администрация, горски стопанства, горски служители, бракониери и зависимостта от местни феодали, приели българската гора за тяхна собственост!
Обединихме се около това да се регулира законово този сектор, да се обсъди брането на гъби, трюфели и билки да бъде уредено в закон със сезонност, горска такса за събиране, създаване на регистър и обучение на всеки търсач, регистрация на кучета за търсене и регистрация на автомобил, с който ще се превозват кучета и търсачи.
Хората искат да си заплащат такса, да имат възможността да работят честно и открито, да бъдат спокойни, че работят и си плащат данъците и всички такси.
Ще направя възможното, за да подпомогна този сектор, който дава препитание на около 1200 души в община Котел и на около 40,000 души в национален мащаб.“ каза Атанасов.

Author: ganmwsiw

Comments are disabled.