Д-р Събина Петканска, БСП: Здравната реформа е обективно необходим и неотложен процес

Д-р Събина Петканска, БСП: Здравната реформа е обективно необходим и неотложен процес

Представяне на предизборната платформа на БСП от д-р Събина Петканска, кандидат за народен представител на КП „БСП за България“ от 21 МИР Сливен

 

Уважаеми съграждани ,

 

Като кандидат за народен представител от БСП имам удоволствието и задължението в няколко публикации да Ви представя предизборната платформа на БСП така, както аз я разбирам и както бих работила за нейното изпълнение .

Светът и България са изправени пред предизвикателството за справяне с ковид пандемията. Ковид кризата показа много слабости на съвременната неолиберална държава, особено в страната ни . Пред цялото ни общество на дневен ред е нуждата от промяна в много обществени дейности и сфери, с цел преодоляване на натрупаните слабости .

Когато светът се е отправил към четвърта индустриална революция и дигитална икономика , към безвъглеродна икономика и към въвеждането на безусловен минимален доход за всеки член на обществото, изоставането на България става изключително видимо и дори опасно за бъдещето ни като нация . Червена лампа за което е намаляващата раждаемост, увеличаващата се миграция на младите ни сънародници, обезлюдяването на цели области в страната.

Нетърпящи вече отлагане са закъснелите с над десетилетие необходими реформи в здравеопазването, образованието, социална политика с акцент повишаване на раждаемостта, местно самоуправление с акцент увеличаване пълномощията на общините, обществена сигурност, съдебна реформа и мерки и стимули за навлизане в ерата на зелена икономика и четвъртата индустриална революция.

С няколко публикации ще се опитам да представя предизборната платформа на БСП за развитие на България и моите виждания как бих могла да работя за нейното реализиране, ако бъда избрана за депутат в следващия парламент.

Цялото ни общество е убедено ,че е нужна промяна и подобрение в сферата на здравеопазването . От слабостите в сегашната ситуация в здравеопазването и ниското ниво на здравната услуга, потърпевши са най вече пациентите , но не по малко ощетени са и основната част от лекарите.

Мисля, че основната причина за настоящите проблеми е ,че преди повече от 20 години се започна реформа в здравеопазването която имаше пазарна насоченост и философия , но която не бе завършена . Вече над 20 години никоя управляваща партия или коалиция не положи усилия към завършване на реформите, с което проблемите стават все по-големи, а качеството на здравната услуга все по-ниско и все по-голяма част от здравните работници емигрират.

Моделът на здравеопазването в България, при който имаме една монополна ЗОК, лични лекари- еднолични търговци и болници- търговски дружества, доведе до това да се гледа на здравето през призмата основно на финансовия интерес и съответно до ниския здравен статус на отделния гражданин. Финансов интерес, който минава през взаимодействие с административния орган монополната здравноосигурителна каса и ражда корупция и лоша здравна услуга. Ситуация, която доведе до изкривявания и слабости в грижите за гражданите, в принизяване труда на лекарите и лекарската професия и която е в интерес само на шепа инвеститори в частни болници, на търговците на лекарства и медицинско оборудване, на висшите администратори в здравеопазването и на управителите на държавните и общински болници.

На всички ни е ясно ,че трябва да се направят промени, които да са насочени към гражданите, с цел подобрение на здравните услуги, но и с цел достойна обществена оценка на труда и усилията на лекарите и останалия медицински персонал.

Разбирането, позицията и целта на БСП за подобрение на здравната услуга на гражданите е да се прекрати статута на болниците като търговски дружества.

Да се приемат нужните законови промени чрез които държавните и общински болници да не са търговски дружества и да започнат да работят не за печалби, които да се разпределят между собствениците на болниците помежду си, а да заработят само с цел осигуряването на високо ниво на медицинската услуга.

Да се финансират от здравната каса за извършваната от тях дейност , да им се осигурява от държавата средства за инвестиции в съвременно медицинско оборудване, да се приеме наредба за достойно възнаграждение труда на лекарите, която да действа независимо в коя болница работят колегите, да се приемат единни държавни стандарти и практики под консултацията на Националните здравни експерти за лечение на различните заболявания.

Трябва да се насочат усилия за превенция на заболяванията в доболничната помощ. Като личните лекари са отговорни не само за началното лечение, но и за профилактиката на своите пациенти .

Нужна е промяна в мястото и ролята на бързата помощ . В момента гражданите реално не могат да получат нужната им спешна помощ, особено през почивните дни. Нужно е да се възстанови пряката връзка на бързата помощ с болничните заведения, в които да има дежурни специалисти и през почивните дни, за да може всеки гражданин, когато има нужда, да получи адекватното медицинско обслужване своевременно.

Трябва да се обърне внимание и за развитие на центрове за следболнично лечение. Стълб в здравеопазването, който в момента е изключително подценен. .

Позицията на БСП е на децата до 14 години лекарствата да са безплатни и ДДС за лекарствата и храните вместо 20 % да стане 9 % . С което ще намалеят чувствително цените на лекарствата и разходите за лечение на всеки от нас .

И не на последно място, а успоредно с осъществяване на нужните реформи в здравеопазването, трябва чрез консенсус в цялото общество, да се увеличи финансирането в здравеопазването. Най- правилното решение ще е да се вземат за база средните световни и европейски практики за финансирането на здравеопазването като процент от брутния продукт на България .

Програмата, която БСП има за здравна реформа и развитие на здравеопазването, ще доведе до повишаване на медицинската услуга, до единни медицински стандарти в доболничната и болничната помощ за всички граждани, независимо къде се лекуват .

През 20- годишната си практика на хирург мисля, че имам познания за проблемите в здравеопазването и мога активно да работя за изпълнението на програмата на БСП в сферата за подобряване на качеството на здравната услуга, а от там и за подобряване на здравния статут на българските граждани.

На 4 април Ви призовавам да гласувайте с бюлетина номер 4 и преференция 103.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Author: ganmwsiw

Comments are disabled.