Нинова: Благодарение на усилията на БСП минималната заплата ще бъде 50% от средната

Нинова: Благодарение на усилията на БСП минималната заплата ще бъде 50% от средната

Нинова: Благодарение на усилията на БСП минималната заплата ще бъде 50% от средната

Това е още една спечелена битка за работниците в последните дни на парламента

„Благодарение на нашите упоритост и аргументи, днес Народното събрание реши минималната работна заплата да бъде 50% от средната брутна заплата“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в парламента.

„Това беше един от първите законопроекти, които внесохме още през октомври. От тогава до сега над 40 пъти, по различни начини и процедури, внасяме в залата и правим предложение този законопроект да бъде гледан. Винаги се намираше начин да бъде отхвърлен, но ние, упорито и убедени, че половин милион работещи и особено работещи бедни, имат нужда от подкрепа, го предлагахме отново“, уточни тя.

Нинова обясни, че към октомври миналата година това са били 850 лв., а по груби изчисления и прогнози, сега увеличението ще бъде между 100 и 150 лв. „За съжаление, залата не прие това да стане от 1 юли. Причината е, че служебният кабинет не внесе бюджет и за 2023 г. няма разчети. Залата прие това да се случи от 1 януари 2024 г. Въпреки това отчитаме като наш значителен успех в последните дни на парламента – още една социална придобивка и още една спечелена победа за работниците, работещите бедни и техните семейства“, добави лидерът на БСП.

В заключение Корнелия Нинова благодари на депутатите от другите парламентарни групи, които са подкрепили предложението на левицата. „Ще се радваме то да стане факт и хората да го усетят в реалния живот, в семействата си и да им помогнем в тези трудни кризисни времена“, каза още тя.

Пресцентър на БСП

Author: ganmwsiw

Comments are disabled.