Позиция на Националния съвет на БСП във връзка с войната в Украйна

Позиция на Националния съвет на БСП във връзка с войната в Украйна

Декларация на БСП, приета с пълно единодушие

БСП в цялата си история е била партия на мира и сътрудничеството. От съпротивата срещу Балканската и Междусъюзническата война и позициите за неучастие на България в Първата световна война в началото на 20-ти век, за неутралитет във Втората световна война, до протестите срещу военната операция в Сърбия в неговия край и проведената без санкция на ООН война в Ирак през 2003 г. Като партия на мира БСП винаги е отстоявала търсенето на дипломатически решения и е отхвърляла диктата на силата.

БСП осъжда ескалацията на конфликта в Украйна и предприетата военна офанзива на руската армия. Тези действия са в нарушение на Устава на ООН и принципите, залегнали в Заключителния акт от Хелзинки. Заедно с това настояваме международната общност да сложи край на двойните стандарти в прилагането на международното право.

БСП настоява за незабавно прекратяване на военните действия от страна на Русия и връщане на двете страни в конфликта на масата на преговорите, за да бъдат избегнати нови жертви и да бъде даден шанс на политическите и дипломатическите усилия за намиране на трайни взаимноприемливи решения. Изразяваме нашата искрена човешка съпричастност към украинския и руския народ, които чувстваме близки.

БСП не подкрепя въвеждането на икономически санкции от страна на ЕС срещу Руската федерация, тъй като те се доказаха в годините като неефективни и безрезултатни, както и с оглед на бъдещите негативни последици от тях за българската икономика и за гражданите.

БСП настоява правителството да изготви план за противодействие на последиците от конфликта въз основа на анализ и на ефекта върху българската икономика от поетапно въвежданите санкции и на очакваните ответни мерки. Предлагаме да се предвиди доставянето на хуманитарна помощ за жителите от засегнатите райони, особено в тези от тях, населени с етнически българи, които също са обект на военни атаки. В тази връзка призоваваме българските социалисти да се включат в дарителската акция, обявена от Българския червен кръст в помощ на украинските граждани. Очакваме да започне подготовка и организация за приемане на бежанци от засегнатите от войната райони на Украйна, като границите ни останат отворени за тях. Кметовете, издигнати и подкрепени от БСП при възможност да подготвят настаняване в подходящи общински обекти.

БСП подкрепя позициите и действията на Парламентарната група на „БСП за България“ и на министрите, излъчени от БСП във връзка с кризата в Украйна. Възлага на социалистите в законодателната и изпълнителната власт да не подкрепят въвеждането на икономически санкции, да отстояват мира, диалога и дипломатическите усилия за трайно разрешаване на конфликта.

Отправя призив съвременни събития да не се използват като повод за злоупотреба с историческата памет на народа ни. Това се отнася както за героизма на воините – руски, но също и украински, румънски, финландски – в Освободителната война, върнала България на световната политическа карта, така и за участниците в победата над нацистка Германия, сложила край на най-мракобесния и кървав период в историята на човечеството.

Author: ganmwsiw

Comments are disabled.