Първият български рейнджър Янко Янков – опит и отговорност в листата на Коалиция“БСП за България“

Първият български рейнджър Янко Янков – опит и отговорност в листата на Коалиция“БСП за България“

С преференция 111. в листата на Коалиция „БСП за България“ в Сливенски избирателен район е Янко Георгиев Янков.

Роден  е 1955 г. в село Селиминово, община Сливен. По образование е машинен инженер,  ВНВУ „В. Левски“, изучавал „Отбрана и сигурност“във Военната академия „Г.С. Раковски“. Магистър е по публична администрация с диплома от  УНСС.

Бил е офицер в Българската армия 26 години. Янко Янков е първият български рейнджър – участник в 1. и 2. миротворчески мисии на ООН в Камбоджа и Ангола. Респектираща биография, свързана с отговорността към родината и нейната сигурност.

Опите  трупали  в работата си като зам. – управител на общинска охранителна фирма, бил е кмет на с. Селиминово и кв. „Дебела кория“, в Областна администрация – по отбранително- мобилизационната подготовка, където е безспорна неговата експертиза.

Общественик.

Бившият командир на първия български батальон, включен в състава на мисията на ООН в Камбоджа,  издаде и книги –  „Африкански дневник” /2006 г./, в която описва преживяното в Ангола по време на операцията по поддържане на мира под егидата на ООН през 1995-1996 година. През 2005 г представи  „Камбоджански дневник,” а през 2002 година „Записки на първия български рейнджър”.

През годините не е изневерявал на идеите си. Член на БСП.

 

Източник: Радио Сливен Нет

Author: ganmwsiw

Comments are disabled.