Соня Келеведжиева: Сливен има нужда от духовен център за творците

Соня Келеведжиева: Сливен има нужда от духовен център за творците

На 16 юни т.г. в етнографски комплекс „Хаджиданчови къщи“ бе представен романът на Добри Недев „Капитанът от мъртвия град“. Сред официалните гости беше и Соня Келеведжиева- писател, литературен критик, общински съветник и кандидат за народен представител от „БСП за България“- Сливен.

На премиерата присъстваха десетки почитатели на писаното слово, приятели на автора, творци от Сливен, учители, както и художникът на книгата Мартин Маринов. В двора на комплекса бе подредена изложба от илюстрациите към книгата. Вечерта бе водена от Таня Балабанова. Книгата представи поетесата Нели Миндова. За романа мнения споделиха председателят на дружеството на СНБП в Сливен- Валентина Димитрова, редакторът Николина Чонкова, Мария Дойчинова, свещеник Йоан Петров от храм „Св. Цар Борис-Михаил Покръстител“ – Сливен и др.
Соня Келеведжиева направи своя критически прочит на романа, пожела здраве и творчески сполуки на автора и екипа на книгата. В изказването си подчерта необходимостта от духовен център за творците в Сливен, какъвто десетилетия беше Клубът на дейците на културата в Сливен и заяви, че ще продължи да работи за каузата Сливен да има отново своя дом на културата- КДК, който през октомври т.г. ще навърши 95 години от създаването си. С. Келеведжиева сподели и гледната си точка за развитието на културните процеси в Сливен, като подчерта, че културата е национално богатство.

„От романа ще запазя за себе си мисли, напомнящи ми мъдреци като Сали Яшар на Йовков, от които се нуждаем в бездуховното наше настояще повече от всякога: „Един живот, а колко съдби. И лошо, и хубаво видяхме…“, „Ей, Богу, за хубавото си струва да чакаш. А от злото Бог да пази, да спи под камък…“, „Любовта побеждава всичко, дори и смъртта.“ Може би точно в тези Добри-Недеви слова изкристализира същността на романа и на собствения ни човешки живот- пътуване във и през времето. Пожелавам добър да е пътят на книгата, а на автора- нови творчески сполуки, нови книги и сърцати читатели“.- сподели още тя.

Author: ganmwsiw

Comments are disabled.