Aтанас Зафиров:Сливенско има неизползван потенциал за развитие

Aтанас Зафиров:Сливенско има неизползван потенциал за развитие

Aтанас Зафиров:ГЕРБ си отиват, край на застоя

Водачът на листата на „БСП за България“ в 21 МИР – Сливен е добре познат не само в редиците на лявата коалиция. Атанас Зафиров е заместник-председател на БСП с ресор коалиционна политика, част е от Изпълнителното бюро на партията от 2017 г., член е на Националния съвет от 2008 г.

Зафиров е роден през 1971 г. Завършил е български език и история във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, а след това и финанси в същия университет. Има магистратура по национална сигурност от Военната академия „Г.С. Раковски“ в София. Предстои му защита на докторска степен от Шуменския университет „Константин Преславски“. Зафиров споделя, че не възнамерява да разчита само на стари знания и затова продължава да попива нови, да придобива допълнителна квалификация и да общува с експерти и хора с житейски и професионален опит.

Насочил е експертизата си в сферата на отбраната и сигурността, а усилията му се оценяват в БСП – вече два мандата е председателствал партийния Съвет по отбрана. С часове може да говори за проблемите на армията, некомплекта и необходимостта от модернизация и реформи, за да може България отново да се гордее с въоръжените си сили. Зафиров подчертава, че е оптимист за бъдещето на Българската армия: „Тя е непоклатима. Тя е била, е и ще бъде гарант за свободата и независимостта на Отечеството. Няма сила, която да я извади от сърцата и да я лиши от любовта на българските граждани“, смята заместник-председателят на БСП.

Водачът на сливенската листа на лявата коалиция не се притеснява от бъдещия си мандат като народен представител – има достатъчно парламентарен опит, тъй като е бил депутат в 42-рото и 43-тото Народно събрание. Беше част и от парламентарната група на „БСП за България“ в краткотрайното 45-о НС. На въпрос за приоритетите му в бъдещия парламент се усмихва, защото е убеден, че хората вече ги знаят – последователен е в идеите и политиките, които защитава. А тези, които следят активно политическия живот, са чували и чели позициите му, които често защитава не само при медийни участия, а и с публикации. Спокойно може да разкаже подробно за проблемите на България в борбата с корупцията, в областта на външната политика, отбраната и националната сигурност. И да даде конкретни предложения за решения, съобразени и съгласувани в БСП и с програмните й документи.

Атанас Зафиров е категоричен, че застоят в Сливен трябва да спре. Подчертава, че областта е в сърцето на България и има стратегически предимства и природни дадености. С екипа на БСП в района са поели ангажимент чрез парламентарен контрол и натиск да се борят за бързо, качествено и прозрачно изпълнение на проекта за изграждане на пречиствателна станция за питейни води. Заместник-председателят на БСП се е заканил да следи изкъсо състоянието и промените във ВиК сектора. Реформата не бива да се превръща в поредното крадене на пари или да се изрази в приватизация на един от малко останалите държавни ресурси – водата, категоричен е той.

Водачът на листата на „БСП за България“ в Сливен е наясно с проблеми на района, които тормозят и други части на страната – здравеопазването и липсата на адекватна, но и хуманна, стратегия за интеграция на ромите. „Сливен, за съжаление, е регион с бързо растящ процент на демографски срив, което е парадоксално. От една страна, наблюдаваме висока раждаемост основно сред ромското население, а от друга – около 2% отрицателен прираст на година, което се дължи на факта, че много хора напускат в търсене на работа и по-добър живот“, обобщава Зафиров. И допълва, че всички сме родени равни и свободни, но и всички трябва да спазваме законите и обществените норми.

Атанас Зафиров посочва, че подобряването на образованието и квалификацията на населението са ключови за привличане на инвестиции не само в региона, но и в страната. Според него използването на социални инструментариуми, пакет социални придобивки, данъчни и икономически облекчения към младите семейства ще задържи младите по родните им места и в страната. „БСП за България“ има програма, в която сме заложили краткосрочни и дългосрочни мерки в тази насока, неслучайно мотото на предизборната ни кампания, а и на цялата ни дейност, е „Сигурност в промяната с грижа за теб“, подчертава социалистът.

Заместник-председателят на БСП видимо се гневи на отношението на ГЕРБ, които обрекоха здравеопазването на разпад. Подходът на управляващите е белязал и Сливенско – за 10 години в областта са затворени три от 10 болници, а броят на болничните легла е намалял с 20 на сто до 1064 при население от 184 000 души. Зафиров допълва, че съотношението население спрямо лекар се е повишило от 814 на 1383 в община Котел и от 2049 на 2122 в Твърдица. „Броят на медицинските специалисти е намалял с 3,8 на сто, като в същото време коефициентът на общата смъртност се е повишил от 14,3 на 15,3 на сто – това са данни, без да се отчита КОВИД-пандемията. Дотук ни докараха ГЕРБ и абдикацията им от грижата за хората. Превръщането на болниците в търговски дружества не само не реши проблемите, а задълбочи кризата в сектора“, ядосва се кандидатът за народен представител.

Зафиров смята, че Сливенско има неизползван потенциал за развитие на селското стопанство. Областта има и стратегическо разположение, което би могло да е привлекателно за инвестиции в различни сектори. Според него производителите в региона могат да заложат на биопроизводството, има опции за развитие и на екологичен туризъм. „Където можем, ще помагаме със законодателни инициативи и парламентарен контрол, важно е да развиваме региона и страната си. За целта са нужни общи усилия“, подчертава заместник-председателят на БСП.

Бъдете сигурни, че ГЕРБ си отиват и никога няма да бъдем свидетели на това, което се случи през последните 10 години, категоричен е Атанас Зафиров. Като подчертава, че не е необходим реваншизъм, а ясна ревизия на случилото се и конкретни мерки за подобряване на ситуацията и извеждане на България от застоя, на който са я обрекли съпартийците на Бойко Борисов.

„БСП за България“ има конкретен план и мерки, всички те гарантират сигурна промяна с грижа за всеки. Идеите ни са добри, показва го и фактът, че близо 20 партии, коалиции и организации ни подкрепиха и направихме голямо ляво обединение, подчертава Атанас Зафиров.

Author: ganmwsiw

Comments are disabled.